Home Nieuws Lachgasverbod gaat bijna in: waarom is het zo gevaarlijk?

Lachgasverbod gaat bijna in: waarom is het zo gevaarlijk?

Vanaf 1 januari is het verboden om lachgas te bezitten en te verkopen. Waarom is er een verbod nodig? “Zelfs enkele ballonnetjes kunnen risico’s met zich meebrengen.”

Er gaan jaarlijks honderden verkeersongelukken met lachgas gepaard, vertelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Daarom besloot staatssecretaris Paul Blokhuis eind 2019 om lachgas te verbieden en op de lijst met verboden opiummiddelen te plaatsen.

“Sinds 2015 neemt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum een stijging waar in het aantal meldingen over problematisch gebruik van lachgas”, laat het ministerie weten.

In 2019 ging het om 128 personen van dertien jaar of ouder met gezondheidsklachten, in 2020 om 144. Daarna nam het aantal iets af, maar “bij ongeveer een derde van de meldingen werden neurologische klachten gemeld”.

Ook in 2021 belandden patiënten op de spoedeisende hulp met neurologische uitvalverschijnselen, zoals krachtverlies in de armen en benen, gevoels-, coördinatie- en loopstoornissen en blijvende tintelingen of pijn in ledematen. Dat blijkt uit de Monitor Drugsincidenten.

Lees het hele artikel van Germieke Smits op Nu.nl.

Meer info:

Scroll naar boven