Home Nieuws Neuroloog Zaans Medisch Centrum waarschuwt: lachgas kan verslavend zijn

Neuroloog Zaans Medisch Centrum waarschuwt: lachgas kan verslavend zijn

Het Zaans Medisch Centrum waarschuwt op de website voor de gevaren van lachgas. Dat verboden middel is veel minder onschuldig dan gebruikers wellicht denken: het kan zelfs tot verslaving of verlamming leiden. Neuroloog Ron van Oosterhout ziet patiënten met dwarslaesies, die geen gevoel meer in bepaalde ledematen hebben.

Er is nog veel onbekend over het langdurig en excessief gebruiken van lachgas. Maar voorbeelden van schrijnende gevallen in het ZMC zijn er genoeg, aldus Van Oosterhout. ‘We krijgen deze mensen binnen als ze op de eerste hulp belanden of een afspraak maken omdat ze ernstige bijwerkingen hebben.’ Er zijn steeds meer mensen die ooit lachgas hebben gebruikt: het is na cannabis en XTC de meest gebruikte drug in Nederland. De effecten duren kort. Na één tot vijf minuten is het gas uitgewerkt. Maar de effecten houden langer aan bij gebruik van meerdere ballonnen achter elkaar.

Verslaving

Bij langdurig gebruik van lachgas kunnen ernstige problemen met de gezondheid ontstaan. Dat gebruikers verslaafd of verlamd raken komt steeds meer voor. Van Oosterhout deed samen met collega’s van het OLVG en het Medisch Centrum Heerlen onderzoek naar patiënten die in korte tijd veel lachgas gebruiken. ‘Lachgas is minder onschuldig dan mensen denken. Dat het zo verslavend kan zijn, is nieuw voor ons.’ 

Lees het hele artikel op Zaanstad.nieuws.nl.

Meer info:

Scroll naar boven