Home Nieuws Raad van State adviseert kabinet geen landelijk lachgasverbod in te voeren

Raad van State adviseert kabinet geen landelijk lachgasverbod in te voeren

De Raad van State adviseert het kabinet geen algeheel verbod op lachgas in te stellen. De maatregel zou te ingrijpend zijn, omdat het gas voor veel legale doeleinden mag worden gebruikt, zoals in slagroomspuiten.

Het kabinet wil recreatief gebruik van lachgas tegengegaan door het op lijst II van de Opiumwet te zetten. Daar staat bijvoorbeeld ook de hennepplant op. Gebruikers van de middelen op deze lijst worden niet vervolgd. Het bezit, de handel, productie, invoer en uitvoer zijn wel strafbaar.

“Je gaat nu iets verbieden waar heel veel uitzonderingen op zijn”, licht een woordvoerder van de Raad van State het advies toe tegenover NU.nl. “Een grote groep mensen heeft daar last van.”

De Raad van State adviseert het kabinet om te onderzoeken of er ook minder ingrijpende maatregelen tegen illegaal gebruik van lachgas zijn. Preventie, voorlichting en monitoring zijn voorbeelden die het adviesorgaan noemt.

Handhaving bij een verbod is volgens het hoogste onafhankelijke adviesorgaan van de regering waarschijnlijk sowieso lastig. De politie en het Openbaar Ministerie zouden te weinig personeel beschikbaar hebben.

Lees het hele artikel op Nu.nl.

Meer lezen?

Scroll naar boven