Home Nieuws Tijdens en na de OWee: studenten moeten af van de alcoholcultuur

Tijdens en na de OWee: studenten moeten af van de alcoholcultuur

Studenten moeten verantwoord met alcohol leren omgaan en niet drinken normaal gaan vinden. Dat staat in het nieuwe Delftse alcoholconvenant. De OWee (meerdaags festival voor eerstejaars) doet ook mee.

Zeg studentencultuur en je zegt alcohol. Dat moet anders, vindt het OWee-bestuur. Samen met dertien Delftse studentenverenigingen, de gemeente Delft, de TU en meerdere gezondheidsorganisaties tekenden zij vlak voor de zomervakantie het nieuwe convenant ‘Verantwoord Alcoholgebruik door Delftse studenten’. Doel is, de naam zegt het al, om studenten zover te krijgen dat ze verantwoord met alcohol omgaan en het normaal vinden om geen alcohol te drinken.

Het alcoholconvenant is de opvolger van een overeenkomst uit 2018, getekend door vijf grote studentenverenigingen, de Stichting Jeugd en Alcohol, Het Rode Kruis, de regio Haaglanden, de gemeente Delft en de TU Delft. Daar komen nu meer partijen bij, waaronder roeivereniging Laga, studentenvoetbalclub Ariston ’80, de GGD en stichting verslavingszorg Brijder. Bovendien hebben acht studentenorganisaties zich als ‘ambassadeurs’ aan het nieuwe convenant verbonden, waarvan de Studieverenigingenraad (SVR) de grootste is.

Overmatig alcoholgebruik leidt tot ‘overlast en fysieke schade, effect op gezondheid en studieresultaat, maar ook imagoschade voor studenten in het algemeen en de studentenverenigingen in het bijzonder’, aldus het convenant. “Dit kan vervolgens afstralen op de stad Delft en de TU Delft.”

Lees het hele artikel van Saskia Bonger op TUDelft.nl.

Meer info

Scroll naar boven