Home Nieuws Uitgaan na corona: waarom het vaker misgaat met drugs

Uitgaan na corona: waarom het vaker misgaat met drugs

Hij zat niet zo lekker in zijn vel de laatste tijd. Xtc, de liefdesdrug, zou hem zijn zorgen wel doen vergeten. Ware het niet dat hij per ongeluk 2C-B in nam, een tripmiddel dat ernstige gevolgen kan hebben.

Wat een leuke avond met een pilletje had moeten worden, loopt helemaal verkeerd af voor de Utrechter. En hij is niet de enige. Na de lockdowns van 2021 waren er meer incidenten met drugsgebruik in het uitgaansleven. Dat heeft het Trimbos-instituut in Utrecht onderzocht. Vooral jongeren overkwam dit vaak.

Vooral met xtc ging het mis. Tweederde van de gemelde incidenten op feesten in de zomer en het najaar van 2021 kwam door xtc-gebruik. Dat was meer dan vóór de coronapandemie. Toen was bij ruim de helft van de incidenten op feesten xtc in het spel.

De slachtoffers zijn jong: de gemiddelde leeftijd was 22 jaar. En 4 procent van de incidenten vond zelfs plaats bij minderjarigen.

Waarom gaat het vaker mis?

Jonge gebruikers hebben niet meegekregen van anderen hoe het is om xtc te gebruiken, zegt het Trimbos-instituut. “Dat verklaart waarom in deze groep de ernst van de incidenten groot was. In ernstige gevallen kunnen epileptische aanvallen optreden”, zegt arts-epidemioloog Esther Croes.

Alarmerend

Juist die combinatie van middelen is alarmerend, zegt het Trimbos-instituut. “Je hebt geen idee hoe je lichaam gaat reageren op de combinatie van drugs met alcohol, of andere soorten drugs”, zegt arts-epidemioloog Esther Croes.

Lees het hele artikel van Bernadette Keizer op RTVUtrecht.nl.

Meer info:

Scroll naar boven