Home Nieuws Verbod op lachgas: gouden greep of onuitvoerbare maatregel?

Verbod op lachgas: gouden greep of onuitvoerbare maatregel?

Vanaf het nieuwe jaar wordt lachgas in het hele land verboden. Vanaf dan mag je geen lachgas meer bij je hebben, verkopen of vervoeren. Met als doel om het gebruik terug te dringen. De grote vraag is of die maatregel dat effect gaat hebben, of is het een lege huls? Maar: er zijn ook zorgen over de handhaving en effectiviteit van het verbod.

Bij de politie heerst tevredenheid. Volgens de politie helpt de wet bij de handhaving. Nu kunnen agenten pas iets doen als iemand lachgas heeft gebruikt en daarnaast zorgt voor overlast of gevaarlijke situaties in het verkeer. Omdat het bezit straks strafbaar wordt kan de politie dan al ingrijpen als iemand bijvoorbeeld lachgas vervoert. Vanaf 1 januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. 

Maar: de politie benoemt dat er nog wel veel geregeld moet worden. Willem Woelders, portefeuillehouder drugs: “We kunnen op 1 januari nog niet starten met de handhaving, daarvoor moet er nog te veel geregeld worden.” Zo wordt nog onderzocht hoe lachgasverbruik via de adem opgespoord kan worden, en moet er een oplossing gevonden worden voor het vervoer en de vernietiging van in beslag genomen lachgas. Woelders: “We proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande procedures voor inbeslaggenomen drugs, maar staan daarbij wel voor een uitdaging.

Lees het hele artikel van Sanne Eijkelestam op RTVUtrecht.nl.

Meer info:

Scroll naar boven