Verschillende bedrijven, met schijnbaar grote budgetten voor social media-marketing, proberen festivalliefhebbers met hun reclames te overtuigen dat ze ieder weekend tot het gaatje kunnen gaan zonder daar in dagen erna last van te hebben. Klinkt als een uitkomst, maar werkt zoiets echt?
Om meer inzicht te krijgen in hoe dit soort pillen zouden moeten werken, sprak ik met preventiedeskundige Sarah Graman van Jellinek. Ze doet onder andere onderzoek naar en geeft voorlichting over recreatief drugsgebruik. We beginnen bij het middel Tripsitter, waarvan één verpakking zes tabletten bevat, die je verspreid over drie momenten vóór en na je festival inneemt. “In dit supplement zitten veel antioxidanten. Daarvan weten we dat die je inderdaad kunnen beschermen bij oxidatieve stress, wat vrijkomt op het moment dat je een middel als MDMA gebruikt,” legt Graman uit. “Alleen: dat zit ook gewoon in voeding. Dus als jij voordat je gaat feesten een lekkere blauwe bessensmoothie drinkt, en pasta met broccoli en een stukje zalm eet, dan heb je de boel al net zo goed beschermd als wanneer je zo’n supplement inneemt.”
5-HTP
Op het gebruik van 5-HTP is Graman kritischer. Ze raadt het zelfs sterk af om dit middel in te nemen nadat je MDMA hebt gebruikt: “Over dit stofje weten we dat het niet eens zoveel zin heeft èn dat het mogelijk risico’s met zich meebrengt.” Zo wordt er op de website van Unity, een organisatie die zich inzet voor risicoreductie rondom drugs en nauw samenwerkt met Jellinek, door middel van wetenschappelijk onderzoek uiteengezet dat het gebruik van 5-HTP een verhoogd risico geeft op hart- en vaatproblemen. Daarnaast kunnen dopamine en (nor)adrenaline door toediening van 5-HTP uitgeput raken, wat depressieve symptomen juist kan verergeren.
Lees het hele artikel van Fleur Hendrickx op VICE.com.