Home Nieuws Levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Er zijn sinds begin juni twee levensgevaarlijke MDMA-vloeistoffen ingeleverd bij locaties waar gebruikers drugs kunnen laten testen. Het gaat om vloeistoffen die pure MDMA bevat en bij inname van slechts een kleine hoeveelheid ernstige gezondheidsrisico’s kan opleveren.

De vloeistof is oranje/lichtbruine van kleur en werd verkocht als MDMA. Uit een analyse van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) blijkt dat het gaat om vloeistoffen die nagenoeg uit pure MDMA bestaan.

Foto van een van de ingeleverde samples:

De kleur van vloeibare MDMA kan verschillen: gebruik überhaupt geen vloeibare MDMA.

Eerder werd in champagneflessen ook al MDMA-vloeistof met dezelfde uiterlijke kenmerken aangetroffen. Deze doken in meerdere landen op, waaronder België, Nederland en Duitsland. In februari van dit jaar waarschuwde de NVWA daar al voor. Of de MDMA-vloeistoffen die nu zijn aangetroffen een verband hebben met de MDMA-vloeistof in champagneflessen is onduidelijk.

Effecten en extra risico’s

MDMA is de werkzame stof in XTC. Het gebruik van MDMA is nooit zonder risico. Hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting. Dit kan ervoor zorgen dat de lever, nieren en/of hart van de gebruiker niet goed meer werken. Je kunt hierdoor ernstige gezondheidsproblemen krijgen, en uiteindelijk zelfs overlijden.

Het doseren van pure MDMA-vloeistof is erg lastig. Daardoor is het gebruik extra gevaarlijk, omdat je nooit kan weten hoe sterk de vloeistof is. Zonder geavanceerde meetapparatuur is de kans groot dat je een hogere dosering neemt dan je wilt. Dit leidt tot acute gezondheidsrisico’s.

Het advies: gebruik geen MDMA-vloeistof

Gebruik geen vloeibare MDMA. Neem jij of iemand anders deze MDMA-vloeistof toch in en ervaar je/hij/zij heftige effecten? Schakel dan onmiddellijk medische hulp in en probeer de persoon in kwestie in de tussentijd zoveel mogelijk te kalmeren.

Drugsgebruik is nooit zonder risico’s. Wil je geen risico lopen, gebruik dan niet. Gebruik je toch? Laat je drugs dan testen bij het DIMS (of bekijk de testadressen). Download de Red Alert app om direct op de hoogte gehouden te worden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diverse extra riskante drugs en het verloop van lopende waarschuwingen.

Meer lezen?

Lees het hele artikel op Trimbos.nl en beluister hier ook wetenschappelijk medewerker Daan van der Gouwe over vloeibare MDMA.

Scroll naar boven