Home Nieuws Weer feest, wéér alcohol: dit doet drank met je lichaam (en zo ga je daarmee om)

Weer feest, wéér alcohol: dit doet drank met je lichaam (en zo ga je daarmee om)

Hartstikke gezellig deze kerstdagen, maar met al die drank krijgt je lichaam ook behoorlijk wat te verduren. Champagne, wijn, bier, cocktail, een digestief: tijdens de feestdagen word je ermee overspoeld. Maar een periode lang drinken, heeft ook negatieve gevolgen. Carmen Voogt van het Trimbos-instituut legt het uit.

Een van de bekendste kortetermijngevolgen van alcohol is de kater. “Je hebt dan meer alcohol gedronken dan je lichaam aankan”, zegt ze. “Het gevolg is dat de vochthuishouding uit balans is. Je kunt dan last krijgen van verschijnselen die horen bij een kater, zoals hoofdpijn en misselijkheid.”

Een ander kortetermijngevolg van te veel alcohol is mentale misère. Zo kan alcohol zorgen voor depressieve gevoelens of gevoelens van angst en eenzaamheid versterken. “Daarbij zien we vooral dat mensen alcohol gebruiken als een soort copingmechanisme om met negatieve gevoelens om te gaan”, zegt Voogt van het Trimbos.

Ook kan het, vooral bij jongeren, leiden tot geweld. “Ze kunnen minder goed hun grenzen aangeven, krijgen black-outs en gaan comazuipen wat weer kan leiden tot alcoholvergiftiging.”

Lees het hele artikel op RTLNieuws.nl.

Meer info:

Scroll naar boven