Bericht

 

Blijvende bezorgdheid over ecstasy gebruik

  9 sep 2013     drugs PMMA waarschuwing XTC

Er is veel onrust over recente sterfgevallen die in verband worden gebracht met ecstasy-gebruik. Veilig gebruik van ecstasy bestaat niet. Bovendien zijn er nog steeds veel hooggedoseerde pillen in omloop en pillen met PMMA, al is de waarschuwing voor de roze vraagteken-spiegelbeeld pil ingetrokken.

De afgelopen weken zijn er in Nederland verschillende (fatale) incidenten geweest waarbij sprake was van ecstasy gebruik. De Monitor Drugsincidenten signaleert sinds enige jaren een stijging van het aandeel matige en ernstige incidenten ten gevolge van ecstasy-gebruik. Deze stijging hangt samen met het op de markt verschijnen van steeds meer hooggedoseerde ecstasy-pillen en pillen met PMMA. Kijk op http://www.drugsincidenten.nl/ voor meer informatie. 

Risico's 
Het belangrijkste risico van ecstasy-gebruik is een gevaarlijke stijging van de lichaamstemperatuur. De kans op deze oververhitting neemt toe met hooggedoseerde pillen, maar kan ook bij lager gedoseerde pillen ontstaan. Door pillen te laten testen (zie http://www.drugs-test.nl/ voor adressen), kan de gebruiker informatie krijgen over de hoeveelheid MDMA in de pil, en/of de aanwezigheid van andere stoffen, zoals PMMA. Het verschil tussen MDMA en PMMA is dat de effecten van PMMA veel later optreden, waardoor de gebruiker kan denken met een "lage dosis" MDMA van doen te hebben en geneigd is om een hoeveelheid bij te nemen. Uren nadat een dosis PMMA is ingenomen kunnen dan ineens ernstige fysieke effecten optreden, zoals verhoogde hartslag en extreem verhoogde lichaamstemperatuur. 

Markt 
PMMA wordt nog regelmatig aangetroffen in verschillende ecstasytabletten, maar ook in MDMA-poeders. Daarnaast zijn er nog steeds grote partijen ecstasy-tabletten op de markt, die hoge doseringen MDMA bevatten. 

Preventie 
Voor de verschillende risico's van ecstasy-gebruik heeft het Trimbos-instituut - in samenwerking met de verslavingszorginstellingen in het land - al gericht gewaarschuwd. Onder meer via fora en relevante sites. Voor meer informatie over ecstasy of gerelateerde onderwerpen: www.drugsinfo.nl 
en http://www.drugs-test.nl/.

Trimbos-instituut, 2013


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut