Bericht

 

van Rijn neemt maatregelen om gehoorschade te voorkomen

  14 feb 2014     gehoorschade uitgaan

Op 13 februari 2014 verscheen het rapport van het RIVM 'gehoorschade en geluidsblootstelling in Nederland - inventarisatie van cijfers'. Uit rapport blijkt dat bij studies op basis van zelfrapportage 14 tot wel 60% van de jongeren vaak of weleens een tijdelijke piep of ruis (tinnitus) in het oor te hebben na het uitgaan. Dit is een eerste indicatie van gehoorschade. Schattingen van jongeren met een permanente piep in het oor lopen op tot 18,3%. Eenmaal opgelopen gehoorschade is niet te genezen of te repareren.

Staatssecretaris Van Rijn (VWA) neemt naar aanleiding van dit rapport maatregelen:

Voor persoonlijke muziekspelers gelden sinds januari 2013 binnen de Europese Unie strengere eisen. Alle nieuwe muziekspelers moeten zijn uitgerust met een volumebegrenzer die standaard op 85 decibel staat. Als de gebruiker een hoger geluidsniveau instelt, dan verschijnt er een waarschuwing op het display. Nieuwe muziekspelers beschikken daarnaast over een maximum volume van 100 decibel.

Daarnaast spreken poppodia, organisatoren van concerten en dancefeestens af dat het volume in zalen omlaag gaat naar maximaal 103 decibel. Soms is het aantal decibel wel 110 tot 130 decibel. Ook krijgen bezoekers tegen een kleine vergoeding oordoppen aangeboden. De partijen zetten ook in op bewustwording, zodat jongeren zich realiseren wat de risico's van harde muziek voor hun oren zijn. Op deze manier kunnen zij een bewuste keuze maken door bijvoorbeeld gehoorbeschermers te dragen.

Lees meer op Rijksoverheid.nl.

 


Meer nieuwsberichten

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut