Alcohol

Wat is alcohol?

Alcohol is de werkzame stof in verschillende dranken zoals bier, wijn en jenever maar ook in mixdranken. Alcohol ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Er is onderscheid tussen zwak alcoholhoudende dranken (bier, wijn) en sterke drank zoals wodka, jenever of likeurtjes.

Lees verder

Effecten

Bij veel mensen zorgt alcohol voor ontspanning en een goede stemming. Alcohol onderdrukt de vermoeidheid. Je voelt je daardoor wat energieker. Je kan je vrolijk, zorgeloos en zelfverzekerd gaan voelen. Bij grotere hoeveelheden is de werking verdovend.

Aantoonbaarheid

De lever doet ongeveer 1,5 uur over de afbraak van een standaardglas alcohol. Je kunt dit tempo niet versnellen met koffie, een koude douche, een antikaterpil of wat dan ook. De snelheid waarmee je lichaam alcohol afbreekt is ook nog afhankelijk van geslacht en lichaamsgewicht. 

 

Risico’s

Door te veel alcohol kun je een kater krijgen. Je bent misselijk, hebt hoofdpijn en je voelt je slap en moe. Door de ontremmende werking van alcohol kan er ruzie en agressief gedrag ontstaan, of ander gedrag waar je later spijt van kan hebben. Ook kun je een black-out krijgen.

 

 

 

Lees verder

Beperk de risico's

  • Wissel alcohol af met water of fris om vochtverlies tegen te gaan.
  • Durf ‘nee’ te zeggen als je geen zin hebt om alcohol te drinken.
  • Bekijk het drinkadvies.

Lees verder

Dosering

  • Er is geen veilige hoeveelheid alcohol aan te geven. Zeker niet wanneer je onder de 24 bent en je hersenen nog in ontwikkeling zijn.
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.

 

Lees verder

Eerste hulp

Als iemand bewusteloos is door te veel alcohol, waarschuw iemand van de EHBO of bel 112.  Leg hem op zijn zij (zodat hij niet stikt in zijn tong of braaksel). Houd hem warm om onderkoeling te voorkomen.

Lees verder

Combigebruik

  •  Alcohol + hasj/wiet: dit kan verkeerd vallen, je kunt je angstig en onprettig gaan voelen. 
  • Alcohol + cocaïne, speed of XTC: vergroot de kans op agressie, is extra belastend voor je hart- en bloedvaten en kan leverschade veroorzaken.

 

Lees verder

Filmpjes

Lees verder

Test je kennis

 

 

Lees verder

Test je gebruik

Lees verder

Actueel

Lees verder

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut