GHB

Wat is GHB?

GHB (Gamma Hydroxyde Boterzuur) werd vroeger als narcosemiddel bij operaties gebruikt. Vanwege de bijwerkingen en het lastige doseren gebeurt dat niet meer. GHB is verkrijgbaar als een stroperige, zoute vloeistof en zit vaak in een plastic buisje van 5 ml.

Effecten

GHB heeft een verdovende werking. Het zorgt voor ontspanning en het kan je een opgewekt en vrolijk gevoel geven. Angsten en remmingen verminderen en je kan er praterig van worden. Ook kan je zin in seks krijgen. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan en kunnen per persoon sterk verschillen.

Aantoonbaarheid

GHB wordt razendsnel afgebroken in het lichaam. Zelfs na hoge doseringen is het na 8 uur in bloed en na 12 uur in urine niet meer aan te tonen. GHB drugstesten worden dan ook alleen uitgevoerd als er sprake is van acute vergiftiging.

Risico’s

Door het gebruik van GHB kun je out gaan, je verliest je bewustzijn. Outgaan is riskant. Langdurig en intensief gebruik van grote hoeveelheden GHB kan leiden tot afhankelijkheid.

Lees verder

Beperk de risico's

  • Laat je GHB altijd testen en let op je dosering.
  • Eet twee uur voor je GHB gebruikt niet.
  • Combineer GHB nooit met alcohol.
  • Als je denkt dat je out gaat, laat dat dan meteen weten.

Lees verder

Dosering

GHB doseren is ontzettend moeilijk en gaat vaak verkeerd. De dosis luistert uiterst nauw en is afhankelijk van je lichaamsgewicht, je maaginhoud en je gevoeligheid. Wat de een kan hebben, is voor de ander teveel.

 

Lees verder

Eerste hulp

Is iemand out, probeer hem dan wakker te houden door hard in zijn schouderspier te knijpen. Bij bewusteloosheid maak je de ademweg vrij, leg je de persoon in stabiele zijligging en belt 112. Je kunt zonder justitiële gevolgen hulp halen, want het gebruik van GHB is niet verboden.

 

Lees verder

Combigebruik

  • GHB en alcohol dempen de ademhaling, waardoor je bewusteloos kunt raken.
  • Door het combineren van GHB met XTC, speed of coke voel je de effecten van GHB minder goed. Het vergroot de kans op out gaan als een van de middelen uitgewerkt raakt.

 

Lees verder

Filmpjes

Lees verder

Test je kennis

Lees verder

Test je gebruik

Lees verder

Actueel

Lees verder

Copyright © 2021 Trimbos-Instituut